Wat is kanker en wat doen we ermee: de theorie van het levenskrachtige veld


Waarom ik zo gemotiveerd ben om in deze kankerkliniek te werken, kan ik het best uitleggen met de theorie die de hoofdarts dr. Saupe heeft uitgewerkt en het werk van de kliniek uitlegt en samenvat. Misschien inspireert het wel om je kijk op kanker eens te herbezien. 

Het is tenslotte de moeite waard om er eens over na te denken, als dat al niet gebeurd is.  Het is een ziekte van deze tijd en vandaag heeft elk van ons 33% kans dat we in de loop van ons leven zelf met de aandoening te maken krijgen. Men schat in dat dit risico zal oplopen tot 50% in 2040 indien we deze angstaanjagende trend niet kunnen keren.

Kanker staat voor een ongecontroleerde celgroei die schade toebrengt aan de weefsels. Het tast uiteindelijk het hele organisme aan en leidt tot een volledige uitval. Er is nog steeds een sterk geloof dat kanker veroorzaakt wordt door gendefecten in de cellen. Dit is ten dele juist. In de laatste decennia stelden wetenschappers vast dat in 95% van de gevallen de oorzaak niet in de cel en de genen in de celkern ligt, maar buiten de cel te zoeken is. Dergelijke oorzaken noemt men “epigenetisch” (epi is Grieks voor “daarbuiten” of “errond”). Het gaat om onze levensstijl: wat we eten, wat we niet eten, hoe we voedsel verteren, metaboliseren, ons ontdoen van restafval, hoeveel we bewegen, hoeveel we slapen, hoe we met onze emoties en stress omgaan.

In zijn praktijk van bijna 3 decennia lang, stelt dr. Saupe vast, dat deze epigenetische factoren samenwerken, elkaar versterken, en elkaar kunnen aansteken, hoe meer en hoe langer we ze laten ons biologisch systeem domineren. Daaruit formuleerde dr. Saupe de theorie van een terrein waar een kanker goed kan gedijen. Hij ontdekte dat 12 van die factoren als het ware een aantrekkingsveld vormen voor kanker.  

In die theorie van het "kankerterrein", wordt de kankeraandoening, die een knobbel of tumor vormt, veroorzaakt door een combinatie en interactie van 12 kankerverwekkende factoren die een kankerbevorderende biologie ontwikkelen. Stap voor stap tasten ze het energiesysteem en de genen in de celkern aan.  Het systeem muteert van gezond naar ongezond of cancereus, en tegelijk schakelt het de natuurlijke weerstand van ons immuunsysteem tegen kanker uit.

 Kankercellen komen voortdurend in elk menselijk lichaam voor. Wetenschappers hebben vastgesteld, dat elk menselijk organisme elke dag enkele duizenden kankercellen aanmaakt. Dankzij ons immuunsysteem en zijn inherente kankerverdedigingsprogramma’s, kunnen onze witte bloedcellen deze enkele duizenden kankercellen elke dag de baas. Zolang dit evenwicht intact blijft, blijven we “kankervrij” of gezond.
De 12 kankerverwekkende factoren die in de grafiek getoond worden, verzwakken elke dag het zelfgenezend vermogen. Ze verhogen de kans op de groei van een tumor die met miljarden cellen gevuld is, die ontsnappen aan een verzwakt immuunsysteem.

De manier waarop deze 12 factoren samenwerken, is niet rechtlijnig. Een middelmatige belasting van twee of drie factoren kan met een sterk immuunsysteem nog altijd in evenwicht zijn en het organisme in goede gezondheid houden. Maar wanneer vier, vijf of meer factoren te lang de overhand krijgen, slaat het systeem om, en verliest het zijn evenwicht. De celgroei gaat heimelijk enige tijd door tot de kanker zich manifesteert in een knobbel en twee of drie jaar later gediagnosticeerd wordt, wanneer symptomen zichtbaar of voelbaar zijn.
De werkelijke oorzaak van kanker is dus een ingrijpende verandering in de biologische omstandigheden van het hele organisme rond de kankercellen. Het is biochemie -  het bio-terrein.


De moderne “orthodoxe” oncologie wil de kankertumor bestrijden met standaardtherapieën als chirurgie, bestraling, chemotherapie en medicatie die groeihormonen blokkeert. In vroege stadia van kanker is deze aanpak heel succesvol. Het probleem is dat in geval van uitgezaaide kanker, wat in 50% van de nieuw gediagnosticeerde patiënten het geval is, de kans op genezing met orthodoxe methoden beperkt is en herval de regel is.

Volgens de jarenlange ervaring van dr. Saupe, kan slechts een diepgaande en effectieve aanpak van deze 12 factoren een “cancereus terrein” omkeren.  Daarmee wordt een gezond evenwicht herschapen tussen de kankerweerstand van ons immuunsysteem, en de aanwezigheid van een zeker aantal kankercellen die we altijd in ons bloed- en lymfesysteem, of in onze organen hebben.

“Geen kanker hebben”, betekent dus dat we een gezonde controle over de kanker hebben. Het betekent geenszins een 100 % afwezigheid van kankercellen, vermits dit nauwelijks voorkomt.

In de Arcadia kliniek werken we met deze 12 factoren en behandelen we patiënten met een holistische aanpak om het kankerterrein te veranderen en de levenskracht te herstellen.
Het is de visie van dr. Saupe en de kliniek dat we op zoek moeten gaan naar de factoren die bijgedragen hebben tot de kanker. Die condities willen we veranderen, zodat het immuunsysteem weer zelf controle krijgt over de tumoren, en het vitale terrein in de 12 domeinen hersteld wordt.

Deze aanpak richt zich vooral op de versterking van het organisme, dat met enkele inactieve, slapende kankercellen, gezond kan leven, onder de controle van het immuunsysteem en een gezond bio-terrein.


Deze theorie verandert de hele kijk op kanker, en vraagt bijgevolg een andere therapeutische aanpak.  Ook voor de patiënt wordt het anders: het is niet langer een ziekte waaraan hij nu onderworpen is, met therapieën waaraan hij eveneens onderworpen wordt, bij gebrek aan (de kennis van) een alternatief.  De patiënten die ik tijdens mijn stage ontmoet heb, hadden zich zonder uitzondering uitgebreid geïnformeerd over de conventionele praktijken en er heel bewust voor gekozen dit niet te doen, of dit niet méér te doen, na slechte ervaring of teleurstellende resultaten.  De klachten gaan ook opvallend vaak over de manier waarop de boodschap en de therapie is aangepakt en gecommuniceerd.

Het concept is dus vrij simpel: ale therapieën in deze kliniek pakken dus één van deze 12 factoren aan. Deze theorie helpt m.i. ook om meer inzicht te hebben in de ziekte, en voor elke patiënt voor zijn specifieke ziekte en de oorzaken ervan. Doordat hij zelf een belangrijke rol speelt en daadwerkelijk iets kan doen en meehelpen om te genezen (indien hij dat wil! een patiënt wil niet noodzakelijk genezen), verandert de hele kijk op de ziekte. Het is niet louter nakomen van afspraken voor chemo of bestraling, en de strijd aangaan met alle vervelende neveneffecten.

Je kan ook zoveel doen om de ziekte te vermijden. Ook dat geeft hoop en is motiverend. Althans dat is het effect op mij. Hier eet ik sowieso al 4 weken het "anti-kanker-dieet" (oké oké mijn glaasjes wijn 's avonds en de cookies overdag terzijde) en ik zie het wel zitten om er thuis nog meer op te letten dan ik al deed. Want lekker is het wel.

Eén van de vooraanstaande kankerklinieken die met complementaire therapie werken heet Hope4Cancer (in Mexico). Dat is ook het gevoel waarmee ik binnen enkele dagen deze kliniek zal verlaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

één week Arcadia

Patiëntengetuigenis